Fertilitetsbehandling – når du skal kæmpe for at få et barn
Ønsker du at få et barn, men har fundet ud af, at det ikke er så let at blive gravid, som du havde håbet på? Så vækker det mange svære følelser og tanker. For de fleste er det at kunne blive gravid og få et barn en af de største livsdrømme, en forventning de altid har haft, og som også er en del af vores kulturskabte idé om det gode – det rigtige – liv. Men for nogle braser drømmen. De bliver ikke bare lige gravide, og det er sorgfuldt og udløser ofte en krise.
Følelsesmæssigt belastende fertilitetsbehandling
Er du ufrivilligt barnløs, skal du tage stilling til, om du vil gå i behandling, adoptere eller leve et liv uden børn. For nogle par er det en forholdsvis nem beslutning, for andre er det en svær beslutning, som kræver mange overvejelser.
At gå i gang med et fertilitetsforløb kan være meget belastende, både fysisk og psykisk. For nogle par er det nok med én behandling, andre par skal igennem mange behandlinger. Mange oplever, at det at gå i behandling fylder meget. Rent praktisk skal man måske mange gange på fertilitetsklinikken, tage hormoner osv.
Det er belastende, når det ønskede resultat udebliver, og man skal igennem gentagne behandlinger. Mange oplever, at for hver gang det ikke lykkedes at blive gravid, bliver det følelsesmæssigt sværere og sværere. Man er ulykkelig, frustreret og kan føle, at det virker håbløst. Nogle par vælger at holde en kortere eller længere pause i behandlingen. Andre par har det bedst med at fortsætte uden pauser.
På det psykiske plan fylder uvisheden rigtig meget. Det vilkår, at man ikke ved, om man er blandt de heldige, det lykkedes for, kan være næsten ubærligt. Drømmen om barnet og frygten for, at det ikke lykkedes at blive gravid og blive mor/far fylder tankerne. Heldigvis lykkes det for langt de fleste, men ingen kan give garantier – og dét er hårdt.
Ensomt at være ufrivilligt barnløs
Der er mange ufrivilligt barnløse, som oplever at være alene med deres tanker og følelser, som kan være svære at dele det med familie og venner. Familie og venner kommer måske med velmenende råd og trøst. Selvom intentionen er god, kan rådene virke sårende: ’Prøv at tænk på noget andet, så skal det nok ske.’ eller ’Du stresser for meget over det. Du skal bare slappe af, så bliver du gravid.’
Det er noget sludder at sige til et barnløst par, der kæmper for at få et barn. Du/I er i en situation, som er meget svær, og selvfølgelig optager det dine tanker.
Det er normalt at blive følelsesmæssigt påvirket og være bange og bekymret, når man er ufrivilligt barnløs og i behandling. Mind løbende dig selv om, at du gør det bedste, du kan, i en meget svær livssituation, og at det er godt nok!
Som ufrivilligt barnløs kan det i perioder være svært at være sammen med gravide veninder og familier med børn, fordi det minder om det, du ikke selv har. Det kan være smertefuldt, men du skal vide, at det er helt normalt.
Det handler ikke om, at du ikke kan glæde dig på andres vegne, men at du er i en periode af dit liv, hvor det er for svært at rumme andres graviditeter og børn, fordi du selv føler så meget smerte, sorg og frygt over ikke at være gravid og ikke at have et barn.
Søg psykologhjælp, når du er i fertilitetsbehandling
I det offentlige og på private fertilitetsklinikker bliver der brugt få ressourcer på psykisk støtte til kvinden og manden. Det kan derfor være en god idé at supplere behandlingen med samtaler hos en psykolog.
En psykolog kan hjælpe dig med:
- at bearbejde og håndtere de skuffelser, frustrationer og bekymringer, du oplever undervejs i behandlingen.
- at få redskaber til at blive bedre til at kommunikere dine behov ud, så du kan få den støtte, du har brug for fra venner og familie.
- et fortroligt rum, hvor du kan give dig selv lov til at være ked af det og dele de tanker og følelser, som du måske ikke føler, du kan dele med dine nærmeste.
Pas godt på jeres parforhold
Når I er i fertilitetsbehandling, befinder I jer begge i en yderst presset livssituation, som trækker store veksler på jeres parforhold. Vi mennesker reagerer forskelligt på sorg og kriser, og det kan måske være svært at forstå og acceptere partnerens reaktioner.
For at I gensidigt kan støtte hinanden, kræver det, at I er gode til at kommunikere og acceptere, at I reagerer forskelligt i processen. Det vil styrke jeres parforhold, så I kan bevare nærheden, samhørigheden og omsorgen for hinanden.
Det kan være en god hjælp for jer at tage en eller flere samtaler sammen hos en psykolog for at:
- forstå og acceptere hvorfor, I reagerer forskelligt
- få redskaber til at forbedre kommunikationen, så samhørigheden og nærværet imellem jer øges.
- genfinde lysten til hinanden.
Har du/I brug for at tale med en udenforstående, er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg har mange par, som er i fertilitetsbehandling, og har derfor et indgående kendskab til de problemer, svære tanker og følelser, de fleste oplever.